Fotolexicon, 26e jaargang, nr. 41 (september 2009) (nl)Adriaan Elligens: Kees Scherer

To refer to this article use this url: http://journal.depthoffield.eu/vol26/nr41/f03nl/en

Biografie

.


1920

Christoffel Johannes (Kees) Scherer wordt op 16 april geboren op de Lijnbaansgracht 58 in de Amsterdamse Jordaan, Zijn vader Theo Scherer is havenarbeider (loopknecht) en SDAP-lid. Zijn moeder Wïlhelmina Koster komt uit Wemeldinge (Walcheren).

1929

Hel gezin verhuist naar de Nieuwe Leliestraat 96 drie hoog, eveneens in de Jordaan.

1933

De familie Scherer verhuist naar de Van Beuningenstraat 44 drie hoog in Amsterdam-West.

Het gezin is inmiddels vier kinderen groot: Christoffel Johannes, Dirk Abraham, Charles Christiaan en Martje Elisabeth.

1940

Moeder Wilhelmina Koster overlijdt op 62-jarige leeftijd. Kees verruilt het ouderlijk huis voor een kamer in de omgeving van de Admiraal de Ruyterweg.

1948-‘54

Kees Scherer werkt in deze periode samen met fotograaf Kerkhoff. Ze noemen zich Kerkhoff & Scherer. De firma is gevestigd aan de Kloveniersburgwal 41 te Amsterdam.

1950

Kees Scherer vestigt zich ook zelfstandig op het adres Kloveniersburgwal 41, met een eigen fotopersbureau voor dag- weekbladen en publiciteit.

1955

Met collega's Ben van Meerendonk (general secretary) en Bram Wisman maakt hij deel uit van de Exhibition Comittee van de allereerste World Press Photo-tentoonstelling.

1966

Op 27 juni tijdens een reportagereis door Europa voor uitgever De Geïllustreerde Pers wordt Scherer bij een overval op Sardinië in zijn auto met een machinegeweer beschoten. Een kogel treft hem in de rug, doorboort een long, komt bij een rib weer naar buiten en verdwijnt in het dashboard. Hij herstelt in het ziekenhuis van Nuoro op Sardinië.

1969-‘70

Kees Scherer maakt deel uit van de internationale jury van World Press Photo.

1978

Hij verhuist naar de buitenplaats Borchgrave, Kerkelijk 2 te Heerde, met zijn fotografenpraktijk en met zijn vrouw Mariska, die hij in de jaren zeventig heeft leren kennen.

1984

Scherer scheidt van zijn vrouw en verhuist naar Medemblik aan het water bij de haven, die een grote aantrekkingskracht op hem uitoefent. De grote zeilvaart is zijn hobby. Hij bezit een indrukwekkende nautische verzameling waaronder een wereldatlas van J. Blaeu.

1985-‘93

Op 18 oktober, de dag van de presentatie van zijn boek Zuiderzee. Dood water nieuw leven wordt hij getroffen door een herseninfarct. Sindsdien is spreken, schrijven en fotograferen voor hem onmogelijk. Hij wordt opgenomen in Verpleeghuis het Zonnehuis in Amstelveen.

1987

Joop Swart, Peter Lichtenauer en Henk Schuurmans nemen het initiatief tot de oprichting van de Stichting FotoArchief Kees Scherer. De stichting heeft tot doel het in stand houden, beheren en exploiteren van het fotoarchief. Deze taak wordt door fotograaf Pim Westerweel vervuld. Samen met Bram Wisman en Ben van Meerendonk wordt Kees Scherer op 16 april onderscheiden met een prijs getiteld 'De Fotograaf'. De Fotograaf is een bronzen beeldje, ontworpen en uitgevoerd door beeldhouwer Marcus Ravenswaaij. Het wordt uitgereikt aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de verwezenlijking van de doelstellingen van World Press Photo. Namens Kees Scherer wordt de prijs door Peter Lichtenauer in ontvangst genomen.

1993

Kees Scherer overlijdt op 9 januari in het Zonnehuis. Zijn nautische collectie wordt na zijn dood geveild en vormt de financiële basis voor de Stichting FotoArchief Kees Scherer. De Stichting stelt een tweejaarlijkse prijs ter waarde van 5000 euro in voor het beste fotoboek dat in de twee jaar voorafgaand aan de uitreiking van de prijs in Nederland is verschenen.

2002

Het archief van Kees Scherer wordt ondergebracht bij het Maria Austria Instituut in Amsterdam.