Fotolexicon, 8e jaargang, nr. 17 (december 1991) (nl)Irma van Bommel: Lood van Bennekom

To refer to this article use this url: http://journal.depthoffield.eu/vol08/nr17/f02nl/en

Biografie

.


1905

Lodewijk Hendrik (Lood) van Bennekom wordt op 5 december geboren in Amsterdam. Na de lagere school gaat hij naar de ambachtschool en werkt vervolgens enige jaren als elektricien. Hij is actief lid van de jeugdafdeling van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC).

1924

Hij gaat als assistent met het marionettentheater van Adriaan van der Horst naar Parijs.

Daarnaast figureert hij in films en ontwerpt dessins voor badpakken.

ca. 1926

In Parijs ontmoet hij de Amerikaanse fotografe Berenice Abbott, voor wie hij een donkere kamer verbouwt en andere karweitjes doet. Zij maakt hem enthousiast voor het fotografenvak en neemt Van Bennekom als assistent bij haar in dienst.

1928

In het najaar van 1928 verwerft Berenice Abbott een groot deel van het negatievenarchief van de in 1927 overleden fotograaf Eugène Atget. Van Bennekom werkt mee aan de ontsluiting en preservering van Atgets archief en maakt afdrukken op daglichtpapier.

1929-‘30

Wanneer Berenice Abbott in 1929 naar Amerika terugkeert, mag Van Bennekom enige tijd gebruik maken van haar doka in Parijs. Hij werkt haar opdrachten af en begint vervolgens voor zichzelf. Zijn foto's verschijnen in Franse tijdschriften als Vu en Bravo.

In augustus 1930 keert Van Bennekom terug naar Nederland en gaat werken voor het reclamebureau Van Alfen. Daarnaast is hij persfotograaf voor dagblad Het Volk.

1932

Hij trouwt met de Duitse Elfriede Wilhelmine Kosianka. In hetzelfde jaar wordt hun dochter Tanja geboren.

1934

Van Bennekom gaat wonen in Eindhoven, waar hij als bedrijfsfotograaf in dienst treedt bij de gloeilampenfabriek Philips.

1936

Lood van Bennekom verhuist naar Amsterdam en wordt bedrijfsfotograaf bij vatenfabrikant Bernard van Leer. Hij fotografeert ook diens privé-circus Carvalhos (Kavaljos), evenals zijn voorganger Karel Kleijn dat in 1934 had gedaan.

1937

Van Bennekom neemt deel aan de tentoonstelling foto '37 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Hij wordt vaste medewerker (tot 1941) van het tijdschrift Kleinbeeld-foto, voornamelijk als auteur van artikelen over ontwikkeltechnieken.

1940

Het huwelijk van Lood van Bennekom en Elfriede Kosianka loopt uit op een echtscheiding.

In de oorlogsjaren woont Van Bennekom op verschillende adressen in Beverwijk, Zandvoort en Amsterdam. Hij maakt pasfoto's voor Joodse onderduikers. Daarnaast fotografeert hij schilderijen, landgoederen en inboedels van mensen die hun bezittingen willen documenteren. Daarbij werkt hij samen met de antiquair Jacques Vecht en de lijstenfabrikant Kees Heydenrijk.

1945

Hij maakt reportages over uiteenlopende onderwerpen voor het weekblad Ons Vrije Nederland.

1946

In 1946 trouwt hij met de achttien jaar jongere Tosca (Wilhelmina Hendrika) Leenders.

Hij krijgt onverwacht de opdracht van Van Leer om in Basra, Singapore en Hongkong de Van Leer fabrieken te fotograferen. Tijdens zijn reis (van september tot december) maakt hij ook opnamen van het landschap en de bevolking.

1947

Lood van Bennekom junior wordt op 19 februari geboren.

1948-‘49

Als hoofdfotograaf van de Rijksvoorlichtingsdienst vertrekt Van Bennekom samen met de journalist Ben Koster in juni 1948 naar Nederlands-Indië. Van Bennekoms vrouw en zoon voegen zich in mei 1949 bij hem en blijven tot december. De plannen van de familie Van Bennekom om zich daar blijvend te vestigen worden verstoord door het onafhankelijkheidsstreven van Indonesië.

1950

Hun dochter Mieke wordt in Nederland geboren.

Na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië is Van Bennekom in maart 1950 genoodzaakt terug te keren.

Vanaf april is het nieuwe woon- en werkadres van Lood van Bennekom Hoofdweg 25 te Amsterdam.

Van Bennekom en Koster zetten hun samenwerking voort en leveren journalistieke reportages over allerlei onderwerpen voor tijdschriften als Panorama, Wereldkroniek en Revue. Koster schrijft de teksten bij Van Bennekoms foto's.

1953

Tosca Leenders neemt de journalistieke taak over van Ben Koster; voortaan werken Van Bennekom en Leenders samen voor Margriet en Eva van de Geïllustreerde Pers en Libelle, Katholieke Illustratie en Beatrijs van uitgeverij Spaarnestad. Zij leggen zich toe op 'vrouwelijke' onderwerpen en specialiseren zich in mode. Van Bennekom fotografeert in Amsterdam modeshows van onder meer Max Heymans en de Franse couturier Hubert de Givenchy.

In 1953 verschijnt in pocketformaat het fotoboek Amsterdam bij nacht (met tekst van de journalist Bob Wallagh), een selectie uit de foto's die Van Bennekom sinds 1950 maakte van de stad Amsterdam.

In opdracht van Philips maakt Van Bennekom een foto van Be-Bopper dansers voor de platenhoes van Dan Terry and his Orchestra.

1954

In augustus is in het Amsterdamse studententheater Kriterion een tentoonstelling ingericht met foto's van Van Bennekom.

Van Bennekom en Leenders gaan werken voor uitgeverij Bonaventura. In de bladen van deze uitgeverij, Elseviers Weekblad en Elegance, doen zij verslag van de ontwikkelingen op modegebied in Nederland. Daarnaast fotografeert Van Bennekom in opdracht van diverse Nederlandse modehuizen en confectiebedrijven de nieuwe collecties. Ook blijft hij werkzaam in de reclame en levert foto's voor de reclamebureaus Van Alfen, De la Mar en Holdert.

1955

In december worden de foto's van Van Bennekoms reis naar Singapore en Hongkong uit 1946 tentoongesteld in wijnkelder-eethuisje annex galerie La Cave Internationale te Amsterdam.

1958-‘59

Van Bennekom experimenteert korte tijd met naaktfotografie.

1960

In de jaren zestig verplaatst hij door ruimtegebrek twee maal zijn atelier: eerst naar de Van Eeghenstraat, later naar de Plantage Middenlaan, beide in Amsterdam.

1965

In december viert Van Bennekom zijn zestigste verjaardag en het feit dat hij veertig jaar in het vak zit. Hij krijgt de gouden speld van de NVF uitgereikt.

1967

Vanaf 1967 werkt hij samen met zijn zoon, die de naamsvermelding Lood van Bennekom Jr. hanteert.

1970

Omdat zijn gezondheid achteruit gaat, neemt Van Bennekom minder opdrachten aan. Het atelier verplaatst hij weer naar zijn huisadres aan de Hoofdweg. Wanneer hij in 1972 stopt met werken, wordt zijn studio niet voortgezet. Zijn zoon kiest de richting van de reclamefilm.

1978

Lood van Bennekom overlijdt op 17 maart 1978 te Amsterdam.

Zijn vrouw beheert het negatievenarchief tot zij het in 1990 overdraagt aan de Stichting Nederlands Fotoarchief (nu Nederlands Fotomuseum) in Rotterdam.